ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 2 ΩΡΕΣ & 20’
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 2 ΩΡΕΣ & 20’
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 25’
Υλικά για 1 ψωμί:
Για τη ζύμη
2 κ.γ. μαγιά
3 κ.σ. ζάχαρη
180 γρ. (¾ της κούπας) γάλα σόγιας
300 γρ. (2 και ⅓ της κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. λιωμένη vegan μαργαρίνη
1 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
100 γρ. φυτικό αναπλήρωμα τυριού (1 κούπα)
4 κ.σ. Mayo Vegan Sauce της Condito Green Line
10 γρ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το γάλα σόγιας τόσο όσο, ώστε να είναι ζεστό στο άγγιγμα. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου να δράσει η μαγιά. Θα πρέπει να φουσκώσει το μείγμα και να κάνει φουσκάλες. Προσθέτουμε στο μείγμα της μαγιάς τη λιωμένη μαργαρίνη, το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μία μαλακή ζύμη. Με ελαφρώς αλευρωμένα χέρια σχηματίζουμε μία μπάλα ζύμης.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για μία με μιάμιση ώρα. Μπορούμε να ζεστάνουμε τον φούρνο στη χαμηλότερη θερμοκρασία και να τη βάλουμε εκεί. Θα πρέπει η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας πολύ καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, την πιέζουμε για να βγει ο αέρας και τη βάζουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Χωρίζουμε σε 4 κομμάτια. Ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι με πλάστη σε στρογγυλό σχήμα, το τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και αλείφουμε το ⅓ της γέμισης στην πάνω πλευρά του. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι και το βάζουμε πάνω από το πρώτο προσεκτικά και αλείφουμε ξανά με τη μισή γέμιση που έχει μείνει. Επαναλαμβάνουμε με το τρίτο κομμάτι ζύμης και την υπόλοιπη γέμιση. Ανοίγουμε το τελευταίο κομμάτι και το βάζουμε πάνω στα υπόλοιπα. Κόβουμε τις άκρες για να σχηματιστεί ένας τέλειος κύκλος και αφήνουμε το κομμάτι που κόψαμε στην άκρη.
Βάζουμε στη μέση του κύκλου ένα ποτήρι και πιέζουμε ελαφρά για να αφήσει το αποτύπωμά του. Ξεκινάμε από την μία άκρη του εσωτερικού κύκλου και κόβουμε το ζυμάρι μέχρι τέλους από όλες τις πλευρές, σε σχήμα σταυρού. Έτσι, έχουμε τέσσερα κομμάτια. Χωρίζουμε το κάθε κομμάτι από το τέσσερα σε τρία μικρότερα. Πιάνουμε δύο κομμάτια και τα στρίβουμε 3 φορές κυκλικά προς τα έξω, ενώνοντας τις άκρες τους πιέζοντας τα μεταξύ τους. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα κομμάτια. Δίνουμε ό,τι σχήμα θέλουμε στα κομμάτια που κόψαμε προηγουμένως για να δημιουργηθεί ο τέλειος κύκλος και τα βάζουμε κι αυτά στο ταψί με τη λαδόκολλα. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε για 10 λεπτά τον φούρνο στους 180 οC.
Αλείφουμε το ψωμί με γάλα σόγιας και το ψήνουμε για 25 λεπτά.
Απολαμβάνουμε ιδανικά όταν είναι ζεστό, αλλά είναι εξίσου νόστιμο και κρύο.
Συνταγή από Vegan Home