ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15’
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15’
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 45’
Υλικά για μια πατατόπιτα:
1 Κιλό πατάτες (700γρ. βρασμένες πατάτες)
6-7 Φύλλα κρούστας για πίτες
4 κ.σ. Mayo Vegan Sauce με απαλή μουστάρδα
100 γρ. Φυτικό αναπλήρωμα τυριού, τριμμένο
3 Φρέσκα κρεμμυδάκια
1/3 Ματσάκι άνηθο
100 γρ. Ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε νερό και βράζουμε τις πατάτες για 20-25 λεπτά, αφού ξεκινήσει το νερό να κοχλάζει, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Σουρώνουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε για 15 λεπτά να φύγει η περιττή υγρασία και να πέσει η θερμοκρασία τους.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Λιώνουμε τις πατάτες καλά με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το φυτικό αναπλήρωμα τυριού, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο ψιλοκομμένα, τη Mayo Vegan Sauce με απαλή μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας με τη μεγάλη πλευρά να βρίσκεται μπροστά μας. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε το 1/5 από τη γέμιση σε 2 δόσεις κατά μήκος της πλευράς που έχουμε μπροστά μας, κλείνουμε σε ρολό και τυλίγουμε με προσοχή, σε σαλιγκάρι.
Σε ένα ταψί 40×33 εκ. στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε την πατατόπιτα στο κέντρο του. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και όπου τελειώνει το ένα φύλλο, ξεκινάει το επόμενο ώστε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο σαλιγκάρι. Αλείφουμε την πίτα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, για 40-45 λεπτά. Αποσύρουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά.
Σερβίρουμε με ντιπάκι από Mayo Vegan Sauce με απαλή μουστάρδα.
Μια συνταγή του Σταύρου Βαρθαλίτη
Δείτε επίσης: https://stavros-varthalitis.gr/recipes/nistisimi-patatopita/